Dlaczego warto nauczyć się dekorować posiłki?

Rosnąca popularność, jaką cieszy się dekorowanie posiłków może być tłumaczona modą, z którą mamy do czynienia. Trudno jednak nie zgodzić się z tym, że mówimy o sztuce, którą warto opanować z uwagi na przynajmniej kilka innych jej zalet. W pierwszej kolejności wypada podkreślić, że dekorowanie posiłków serwowanych domownikom i gościom sprawia, że stają się one smaczniejsze. Dzieje się tak dlatego, że atrakcyjnie podany obiad lub podwieczorek pobudza nie tylko zmysł smaku i zapachu, ale i wzrok, do mózgu docierają więc kolejne sygnały sugerujące mu, że czeka go prawdziwa uczta.


Co nie mniej interesujące, dekorowanie posiłków niejednokrotnie sprawia, że jesteśmy w stanie najeść się mniejszą porcją, a ta możliwość nie może nie przypaść do gustu osobom odchudzającym się. Umiejętnie ułożone i udekorowane jedzenie sprawia, że porcja wydaje się optycznie większa, łatwiej jest więc przekonać mózg o tym, że zjedliśmy na tyle dużo, aby zaspokoić swoje potrzeby. Z drugiej strony, jest to wcale nie mniej skuteczny sposób na oszukanie małych niejadków, które, zaintrygowane jedzeniem, są w stanie zjeść nawet warzywa.

Dodaj komentarz